Pages Menu
TwitterRssFacebook
Blog Marius Geanta
Categories Menu

7 Jun 2016

#ASCO2016. O nouă clasă de medicamente pentru cancerul gastric avansat

#ASCO2016. O nouă clasă de medicamente pentru cancerul gastric avansat

 

IMAB362 este numele de cod al primului medicament dintr-o clasă terapeutică nouă, care într-un studiu de faza II a arătat rezultate promițătoare la pacienții cu cancer de stomac avansat. Adăgat la tratamentul standard, chimioterapia, IMAB362 a dus la o supraviețuire medie net mai mare (13,2 luni față de 8,4 luni).

Pacienții din studiu care au beneficiat cel mai mult de pe urma tratamentului cu IMAB362 au fost cei care au prezentat un nivel crescut de claudin18.2, o proteină prezentă în celulele tumorale gastrice, dar și în tumorile pancreatice, esofagiene, pulmonare sau ovariene.

Claudin18.2 este o țintă moleculară nou descoperită, iar IMAB362 este primul anticorp monoclonal care targetează această țintă, ducând la moartea celulelor canceroase prin două mecanisme, cunoscute sub numele de citotoxicitate mediată celular anticorp-dependentă și toxicitate dependentă de complement.

“Cum claudin18.2 este exprimată în majoritatea cancerelor gastrice, ne așteptăm ca jumătate dintre pacienți să poată beneficia de pe urma acestui nou tratament”, a explicat investigatorul principal al studiului, dr. Salah-Eddin Al-Batran, de la Institulul de Cercetare Clinică a Cancerului din Frankfurt.

Un studiu de faza III care să confirme aceste date este programat a începe la începutul anului 2017. În același timp, va fi programat să înceapă un studiu de faza II pentru cancerul de pancreas.

Post a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *