Pages Menu
TwitterRssFacebook
Blog Marius Geanta
Categories Menu

5 Jun 2016

#ASCO2016. Medicina personalizată: Analiza ADN-ului tumoral din sânge (biopsia lichidă), alternativă la clasica biopsie

#ASCO2016. Medicina personalizată: Analiza ADN-ului tumoral din sânge (biopsia lichidă), alternativă la clasica biopsie

 

Unul dintre cele mai mari studii de genomică a cancerului, care a inclus probe de sânge de la peste 15.000 de pacienți care prezentau peste 50 e tipuri diferite de cancer, a indicat potențialul pe care-l are așa-numita biopsie lichidă – analiza ADN-ului tumoral din sânge. 

“Atunci când nu este posibilă biopsia tumorală clasică, din cauza imposibilității accesului la tumoră sau a cantității insuficiente de țesut, biopsia lichidă poate fi o variantă care aduce multe informații valoroase”, a explicat profesorul Philip Mack, de la University of California Davis Comprehensive Cancer Center, discutând și despre “avantajul pe care-l are biopsia lichidă, de a fi minim-invazivă, în comparație cu procedura chirurgicală clasică, ceea ce crește confortul și sigurana pacientului”.

La baza dezvoltării biopsiei lichide stă constatatarea că o tumoră trimite în fluxul sangvin piese mici de material genetic, așa-numitul ADN circulant (ctADN).

ctADN poate fi colectat din sânge foarte ușor și apoi poate fi analizat, identificându-se anomalii genomice care pot conduce diagnosticul și tratamentul către o terapie personalizată. Remarcabil este că acuratețea biopsiei lichide a rămas la un nivel foarte ridicat chiar și atunci când mutațiile la nivelul materialului genetic apăreau cu o frecvență redusă, de sub 1% din ctADN. 

Una dintre utilizările metodei biopsiei lichide va consta în utilizarea sa periodică, pentru monitorizarea bolii, aspect imposibil de realizat prin biopsia clasică tumorală, permițând astfel adaptarea tratamentului la cel mai mic și precoce semn care indică o modificare la nivelul materialului genetic tumoral circulant.

Post a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *