Pages Menu
TwitterRssFacebook
Blog Marius Geanta
Categories Menu

4 Jun 2015

ASCO 2015: Afatinib, soluție pentru cancerul pulmonar avansat al fumătorilor înrăiți

ASCO 2015: Afatinib, soluție pentru cancerul pulmonar avansat al fumătorilor înrăiți

 

Asocierea dintre fumat și cancerul de plămâni reprezintă o teoremă pentru lumea medicală. Nu mai trebuie demonstrată, dar este loc de nuanțe, atunci când privim cancerul pulmonar ca pe o umbrelă sub care se ascund mai multe entități patogenice, după profilul histologic.

15% dintre formele de cancer pulmonar sunt cu celule mici și au, în general, un prognostic extrem de prost și foarte puține soluții de tratament. Restul de 85% dintre formele de cancer au fost grupate, clasic, sub denumirea de cancer pulmonar fără celule mici (NSCLC – non small cell lung cancer).

Dar cum sunt aceste celule, dacă nu mici? Păi: fie sunt celule de producătoare de mucus (și atunci cancerul se numește adenocarcinom – 50% din NSCLC), fie sunt celule scuamoase, care căptușesc căile aeriene (și cancerul este scuamos – 40% din cazuri), fie sunt celule mari pur și simplu (3-5%) sau nu pot fi clasificate (5-7%).

Adenocarcinomul pulmonar a stat în centrul atenției cercetării medicale în ultimele două decade, iar progresele au fost constante. Nu același lucru se poate spune despre cancerul cu celule scuamoase. Cancerul scuamos este specific marilor fumători (mai mult de 2 pachete pe zi, mai mult de 20 de ani) și, în plus, apare la persoane care prezintă co-morbidități care fac dificile intervențiile terapeutice și înrăutățesc prognosticul.

În general, la 5 ani de la diagnostic, supraviețuiesc doar 5% dintre pacienții cu cancer pulmonar avansat cu celule scuamoase. 

La ASCO 2015, au fost făcute publice datele studiului LUX-Lung 8, primul studiu care a comparat direct doi inhibitori de tirozin-kinază, erlotinib și afatinib, pentru linia a doua de tratament a cancerului pulmonar avansat, cu celule scuamoase.

Afatinib (Giotrif), medicament produs de Boehringer-Ingelheim, a demonstrat în acest studiu o scădere a riscului de deces cu 19% comparativ cu erlotinib. La 1 an de tratament, 36,4% dintre pacienții aflați sub tratament cu afatinib se aflau în viață (față de 28,2% în brațul erlotinib).

Profesorul Jean Charles Soria, șeful Departamentului de Dezvoltare a Medicamentelor, de la Centrul de Cancer “Gustave Roussy” Paris a spus, într-o conferință de presă, că “rezultatele studiului LUX-Lung 8 sunt încurajatoare, pentru că ilustrează relevanța clinică a țintirii receptorilor ErbB. Rezultatele demonstrate de afatinib în acest studiu sugerează că acest tratament foarte oferi beneficii suplimentare față de erlotinib, care este recunoscut de ghidurile internaționale drept referință pentru linia a doua de tratament în acest tip de cancer”.

Post a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *