Pages Menu
TwitterRssFacebook
Blog Marius Geanta
Categories Menu

2 Jun 2014

ASCO 2014: cât de scump este prea scump în oncologie?

ASCO 2014: cât de scump este prea scump în oncologie?

 

Întâlnirea Anuală ASCO 2014 marchează o premieră: este pentru prima dată când organizația ia în discuție prețul terapiei pentru cancer și dezvoltarea unui algoritm care va include și costul unui medicament, pe lângă eficiență și tolerabilitate, pentru a ajuta medicul oncolog în decizia sa.

Cu alte cuvinte, o organizație profesională medicală include criteriul economic printre factorii care influențează alegerea de către medic a unui tratament pentru cancer.

Ai cancer, dai faliment

14asco_rw_fri_0885

Conform IMS Health, cheltuielile cu medicamentele pentru cancer au fost de 91 miliarde de dolari, la nivel global, în anul 2013. Rata de creștere estimată este de cel puțin 5% în fiecare an. Potrivit aceleiași surse, în SUA, prețul mediu lunar al tratamentelor noi pentru cancer a fost de 10.000 de dolari, în 2013, față de numai 5.000 de dolari, cu un an în urmă. Astfel încât nu surprinde concluzia publicată de Health Affairs: cei care suferă de cancer au un risc de 2,65 ori mai mare de a da faliment, comparativ cu persoanele sănătoase!

Gândind diferit prețurile

“Întreaga structură a prețurilor în oncologie trebuie regândită, deoarece au ajuns la un nivel care nu poate fi sustenabil pe termen lung”. Afirmația nu-i aparține unui medic, unui reprezentant al pacienților sau autorităților statului, ci unui om foarte puternic din industria farmaceutică mondială: CEO-ul Novartis, Joseph Jimenez. În acest moment, peste 200 de medicamente noi sunt în faze avansate de studiu pentru diverse forme de cancer, iar în următorii 2 ani se așteaptă ca măcar 50 dintre acestea să fie aprobate și să devină disponibile pentru pacienți. Teoretic, cel puțin, deoarece intervine limitarea costului. Punctul în care, cu toții, simțim nevoia unui ghidaj precis.

Lecția pentru noi

“Noi suntem medici și tratăm pacientul, nu ne interesează cât costă medicamentul”. E un punct de vedere pe care l-am auzit cu toții, în România și nu numai. Doar că, așa cum aveam să constat în cursul discuțiilor de la ASCO 2014, trebuie adăugate câteva nuanțe, care vin din responsabilitatea medicului față de societate, nu doar față de fiecare bolnav în parte. Din acest punct a plecat inițiativa ASCO de a realiza acest ghid care va include costul terapiei drept al treilea pilon al deciziei terapeutice, pe lângă eficiență și siguranță. Cred că este o bună lecție și pentru noi, din perspectiva discuției interminabile despre actualizarea listei de medicamente compensate.

 

Post a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *