Pages Menu
TwitterRssFacebook
Blog Marius Geanta
Categories Menu

6 May 2014

Adevărul despre tratamentele medicale din Turcia

Adevărul despre tratamentele medicale din Turcia

 

400 de români caută anual, în Turcia, nu sabia lui Ștefan cel Mare, ci propria stare de sănătate.

Este libera lor alegere. Chiar dacă, în cazul oncologiei, potrivit multor mărturii ale medicilor oncologi români, reușita terapeutică nu este nici pe departe una miraculoasă. Turcia promite, în plan medical, mult mai mult decât poate să facă. Și asta pe bani mulți, din buzunarele românilor care-și permit sau care sunt atât de disperați încât ar face orice pentru a strânge suma necesară pentru o iluzorie, de multe ori, vindecare.

Înainte de a-și rezerva biletul de avion la Turkish Airlines, românii bolnavi ar trebui să știe un lucru evident: Turcia nu face parte din Uniunea Europeană. În consecință, nu se supune reglementărilor, oricum prea puține pentru zona medicală, care există la nivel comunitar.

Doar două exemple, referitoare la medicamente:

1. Știați că, în Turcia, medicamentele sunt aprobate cu aproximativ 2 ani întârziere față aprobarea EMA (valabilă în toată Uniunea Europeană, deci și în România)? Atenție: vorbim despre aprobarea medicamentelor, nu despre compesarea lor! Cu alte cuvinte, dacă astăzi mergeți în Turcia pentru un tratament, veți constata că foarte multe medicamente noi nu sunt disponibile, nici măcar contra-cost.

2. Nefiind parte din sistemul european de farmacovigilență, nu avem nicio garanție că medicamentele disponibile în Turcia au calitatea necesară. Aspect esențial, câtă vreme vorbim, de exemplu, despre medicația biologică din oncologie, a cărei puritate trebuie să maximală pentru a obține efectul terapeutic dorit. Plus, un aspect deloc de neglijat: alături de regiunea Caraibelor, Turcia este considerat cel mai important punct de tranzit pentru medicamentele falsificate! Astfel, pare logic să ne întrebăm de ce terapiile cu anticorpi monoclonali sunt uneori la jumătate din prețul de la noi din țară, nu?

istanbul 2

Post a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *