Pages Menu
TwitterRssFacebook
Blog Marius Geanta
Categories Menu

11 Jun 2015

Știrea așteptată de milioane de pacienți cu diabet: Studiul TECOS confirmă siguranța cardiacă a Januvia

Știrea așteptată de milioane de pacienți cu diabet: Studiul TECOS confirmă siguranța cardiacă a Januvia

 

La Boston, în cadrul celei de-a 75-a sesiuni ştiinţifice a American Diabetes Association, au fost anunțate rezultatele studiului TECOS (Trial Evaluating Cardiovascular Outcomes with Sitagliptin), care confirmă profilul de siguranță cardiovasculară al sitagliptin (Januvia).

Studiul TECOS a urmărit siguranţa cardiovasculară pentru inhibitorul DPP-4, sitagliptin, comparativ cu placebo, la un număr de peste 14.000 de pacienţi, și a îndeplinit principalul obiectiv de non-inferioritate pentru obiectivul cardiovascular compozit (definit ca timpul până la oricare din primul eveniment confirmat de tipul: deces de cauză cardiovasculară, infarct miocardic nefatal, accident vascular cerebral nefatal sau spitalizare pentru angina pectorală instabilă), prin comparaţie cu standardul de tratament fără sitagliptin.

Rezultatul a fost observat la 11,4% (n=839) dintre pacienţii trataţi cu sitagliptin, prin comparaţie cu 11,6% (n=851) dintre pacienţii trataţi cu placebo în analiza de tip “intention-to-treat” şi la 9,6% (n=695) dintre pacienţii trataţi atât cu sitagliptin cât şi placebo în analiza de tip “per-protocol”.

Dintre obiectivele secundare, s-a observat că nu a fost înregistrată creștere a ratei de spitalizări pentru insuficienţă cardiacă, iar ratele de mortalitate de orice cauză au fost similare în ambele grupe de tratament.

“Pacienţii cu diabet zaharat de tip 2 au nevoie de medicamente antihiperglicemiante pentru a-i ajuta să-şi controleze glicemia. Deoarece aceşti pacienţi au un risc crescut de complicaţii cardiovasculare, înțelegerea siguranţei cardiovasculare a acestor medicamente este importantă“, a declarat Rury Holman, Professor of Diabetic Medicine and Diabetes Trials Unit Director, University of Oxford, unul dintre co-autorii studiului.

Rezultatele TECOS arată că sitagliptin nu a crescut riscul de evenimente cardiovasculare, la un grup divers de pacienţi cu diabet zaharat tip 2 şi cu risc cardiovascular ridicat“, a mai spus acesta.

Januvia (sitagliptin) este disponibil pacienţilor români cu diabet zaharat de tip 2 din anul 2008, iar în martie anul acesta a fost lansat și Janumet – combinaţie în doză fixă de sitagliptin şi metformin. Ambele medicamente sunt compensate 100%.

România se află pe locul 2 în Europa în ceea ce privește incidența diabetului zaharat de tip 2, numărul pacienților diagnosticați și luați în evidență fiind de aproximativ 650.000. Prevalența acestei afecțiuni este de 11,7% (1.500.000 pacienți). Dintre cei 650.000 pacienți diagnosticați, aproximativ 430.000 sunt tratați cu antidiabetice orale (inclusiv Januvia/Janumet), restul urmând tratament cu insulină sau combinație între insulină și antidiabetice orale.

Post a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *