Pages Menu
TwitterRssFacebook
Blog Marius Geanta
Categories Menu

14 Feb 2012

Prostamol sau Prostenal? Nu, nu asta e întrebarea. Alegerea este simplă între un medicament și un supliment nutritiv.

Marți, compania Berlin Chemie a organizat primul mare eveniment de presă al anului 2012, invitații din lumea urologică (profesorii Ioanel Sinescu, Petrișor Geavlete și conferențiarul Valentin Ambert) reușind să aducă în atenție nu doar datele din studiul FLUX (realizat în România și publicat într-o prestigioasă publicație, Urologia Internationalis), ci și un subiect recurent, rămas nerezolvat de ani de zile: publicitatea înșelătoare făcută suplimentelor nutritive.

 

 

Prostenal, brand Walmark promovat agresiv pe majoritatea stațiilor TV, este un supliment nutritiv, pentru a cărui aprobare nu sunt necesare studii clinice, ci doar câteva semnături administratrive. Se găsește la liber în farmacii și orice bărbat care acuză simptome de tract urinar inferior îl poate cumpăra, simultan cu promisiunea livrată în spot: îmbunătățirea imediată a simptomelor, dar nu numai, ci și a vieții sexuale. Control minim, risc maxim!

 

Prostamol, brand din portofoliul Berlin Chemie, este un medicament, ajungând pe piață în urma unui îndelungat, costisitor și supersecurizat proces de aprobare, din care nu au cum să lipsească studiile de faza I, II și III. În urma acestui proces, sunt garantate atât compoziția și concentrația substanței active, cât și efectul terapeutic. Așadar, diferențe semnificative față de suplimentele nutritive.

 

Cu toate acestea, Prostenal este în continuare folosit de mii de români, care practic nu cunosc dublul risc la care se supun.

 

Pe de o parte, apelând la un supliment nutritiv pentru a rezolva simptomatologia dată de adenomul de prostată, nu au nicio garanție a efectului terapeutic, din simplul motiv că acesta nu a fost demonstrat prin studii clinice randomizate. Pe de altă parte, se supun riscului adus de automedicație: profesorii Sinescu și Geavlete au vorbit astăzi despre sutele de pacienți care iau un supliment nutritiv, fără un consult medical prealabil, în speranța că vor scăpa de simptome. Și nu doar că nu scapă, ba acestea se și pot agrava, pe fondul evoluției bolii de bază, care poate să nu fie adenomul de prostată, ci cancerul de prostată, acesta din urmă putând determina un tablou clinic identic.

 

Calea cea mai sigură și unica posibilă, de altfel, este drumul la medic, imediat ce apar problemele micționale. Medicul (de familie, dar mai ales medicul urolog) nu poate interzice reclamele mincinoase de la TV, dar cu siguranță poate să pună diagnosticul corect al hiperplaziei benigne de prostată și să conducă terapia, cu eficiență și în siguranță.

 

2 Comments

  1. Azi am fost la farmacie (inainte de citirea acestui articol) si nu stiam ce sa iau intre cele 2 variante. Farmacista mi-a spus ca Prostenal e facut in Germania iar Prostenal in Cehia, si m-a cam orientat spre Prostamol. Am cumparat deci Prostamol. In prospect scrie ca primele semne de ameliorare a simptomelor sunt dupa 6 saptamani, deci ar trece ceva timp pana sa-mi dau seama daca e eficient sau nu. Din cate stiu, ambele produse beneficiaza de reclama la TV, iar parerea mea in legatura cu acest aspect este ca o parte din pretul lor se duce in reclama (adica preturile sunt mai mari pentru a sustine reclama). Sunt convins ca exista si alte medicamente, mai putin cunoscute publicului larg si poate chiar mult mai bune, insa mi-a fost lene sa merg la medic pentru o reteta. Dar nu voi mai face aceeasi greseala (sa ma iau dupa reclame) ci voi merge la medic. Nopti linistite tuturor!

  2. Rectificare la postul precedent: Prostamol e facut in Germania.

Trackbacks/Pingbacks

  1. Blog Marius Geantă » Blog Archive » BEST OF 2012. Cele mai citite articole de pe blog în anul 2012. Mulțumiri! - [...] Prostamol sau Prostenal? Nu, nu asta e întrebarea. Alegerea este simplă între un medicament și u... [...]

Post a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *