Pages Menu
TwitterRssFacebook
Blog Marius Geanta
Categories Menu

14 Mar 2012

Medicul din buzunar. Cum vor revoluționa noile tehnologii activitatea medicală. Auto-tratamentul asistat

O aplicație pentru iPhone lansată recent în Elveția a produs o schimbare fundamentală a modului în care se derulează relația medic-pacient. Și asistența primară.

 

 

 

Cei care descarcă aplicația respectivă din Appstore pot să trimită unui medic dermatolog, selectat dintr-o listă prealabilă, o fotografie cu o anumită leziune cutanată. Medicul evaluează imaginea, apoi îi telefonează pacientului, după care, în cele mai multe cazuri, îi prescrie tratamentul pe care trebuie să îl urmeze. Se înțelege, cazurile grave și dubiile diagnostice sunt programate pentru un consult clinic, în vederea stabilirii conduitei terapeutice.

 

Până acum, 80 de medici iau parte la acest proiect-pilot, aceștia estimând că vor acorda consultații de acest tip unui număr de peste 400.000 de oameni, în interval de 1 an de zile.

 

Odată cu răspândirea accelerată a smartphone-urilor, medicina intră într-o nouă etapă, în care tehnologia va media mai mult ca oricând relația dintre medic și pacient. Conceptul de “auto-tratament asistat” prinde din ce în ce mai mult contur, fiind de notorietate, de exemplu, aplicațiile care îl ajută pe bolnavul diabetic să își monitorizeze glicemia și să își ajusteze, în consecință, doza de insulină.

 

Viitorul în medicină sună “smart”, cel puțin pe terminalele mobile inteligente din vestul Europei.

 

 

 

Post a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *