Pages Menu
TwitterRssFacebook
Blog Marius Geanta
Categories Menu

12 Feb 2013

Medicina viitorului, medicina personalizată

Medicina viitorului, medicina personalizată

 

În ciuda faptului că în ultimele decade au fost obținute succese semnificative în ceea ce privește sănătatea umană, progresele înregistrate au fost neuniforme. Diferențele se păstrează atât între zonele geografice, cât și între ariile terapeutice. Nu toți pacienții răspund la cele mai folosite medicamente, iar în rândul celor care răspund pot exista reacții adverse adesea severe, care fac imposibilă continuarea tratamentului. Un procent estimat de 5-7% din totalul internărilor în spital este din cauza reacțiilor medicamentoase adverse, în timp ce o cincime dintre decese apar ca urmare a efectelor adverse ale terapiilor.

90% dintre medicamentele folosite acum sunt eficiente la numai 40% dintre pacienți. În timp ce în prezent majoritatea pacienților primesc medicamentele mai mult sau mai puțin în același mod, tratamentul în viitorul nu prea îndepărtat va fi ajustat la grupurile de pacienți selectați, definiți prin propriile semnături moleculare. Aceasta este ceea ce definim drept medicină personalizată, sau utilizarea aspectelor moleculare și a testelor diagnostice pentru a ajusta mai bine administrarea medicamentelor și pentru a gestiona în mod superior boala unui pacient.

Provocările medicinei personalizate

Medicina personalizată implică numeroase provocări. Odată cu maparea genomului uman au fost obținute o multitudine de informații privitoare la modul în care oamenii diferă unul față de celălalt și la modul în care structura genetică individuală poate influența susceptibilitatea unei persoane pentru o boală și răspunsul la noile tratamente. Genomica nu este singura dintre noile discipline, denumite generic „omice“, care încearcă să definească și să explice mecanismele corpului uman. Proteomica, sau studiul pe scară largă al proteinelor, este o altă astfel de disciplină. Există de asemenea epigenomica, transcriptomica, metabolomica și metagenomica.

Principala cauză a eșecurilor studiilor clinice de faza II și III nu este reprezentată de siguranța sau de profilul de toxicitate al medicamentului, ci de eficacitatea acestuia. Acest deficit al dezvoltării medicamentelor noi poate fi explicat printr-o înțelegere insuficientă a mecanismului apariției bolii la nivelul fiecărui pacient. Cu alte cuvinte, dacă nu știm ce se întâmplă cu adevărat la nivelul pacientului individual, șansele de a-l trata cu succes sunt foarte mici.

Medicina modernă a oferit suficient de multe informații despre entități patologice individuale, dar în acest moment cunoaștem destul de puține lucruri despre conexiunile dintre acestea. Bolile reprezintă o rețea complexă în ochiurile căreia se află componente moleculare, celulare și fiziologice, toate acestea alcătuind sistemul biologic uman, unic pentru fiecare individ. De aceea, esențial este să privim în ansamblu, nu doar izolat, o boală, un tratament și efectele acestuia, pentru fiecare pacient care ne intră în cabinet.

0 Comments

Trackbacks/Pingbacks

  1. Medicina personalizata - un nou mod de a gandi, practica livra si finanta sanatatea - […] afla mai multe detalii despre acest domeniu aflat la începuturile sale, am realizat un interviu cu dr. Marius Geantă…

Post a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *