Pages Menu
TwitterRssFacebook
Blog Marius Geanta
Categories Menu

28 Feb 2013

Medicina personalizată: avantaje pentru sistemele de sănătate

Medicina personalizată: avantaje pentru sistemele de sănătate

 

Oferind pacienților medicamente personalizate, furnizorii de asistență de sănătate pot evita aplicarea sistemului “încercare-eroare” și pot reduce reacțiile adverse. Medicina personalizată asigură un potențial de beneficii majore pentru pacienți și pentru sistemul sanitar, ca întreg. În prezent, acest potențial este în mare măsură neexploatat. De exemplu, 640 de milioane de euro s-ar economisi anual, la nivel mondial, prin introducerea testării pentru mutația KRAS în cancerul de colon, urmată de instituirea unui tratament țintit.

Modelul din Franța

Autoritățile franceze au instituit un program național pentru pacienții cu cancer, în cadrul căruia aceștia pot fi testați, gratuit, în privința caracteristicilor moleculare ale tumorilor lor. Aceste teste sunt efectuate în oricare dintre cele 28 de centre regionale. Odată testați, pacienților li se pot prescrie cele mai adecvate medicamente, imediat ce acest lucru este posibil. Programul a fost inițiat în 2006 ca răspuns la cererea pacienților de acces la cele mai noi terapii țintite pentru cancer. Programul este derulat de către Institutul Național pentru Cancer (Institut National du Cancer) și de către Ministerul Sănătății. Laboratoarele din cele 28 de centre regionale administrează teste pe baza cărora mostrele tumorilor pacienților sunt analizate, iar cancerele definite. Abordarea privitoare la clasificarea tumorilor s-a modificat odată cu introducerea diagnosticelor moleculare; se cunoaște acum, de exemplu, că tumorile maligne colorectale constau din cel puțin patru subseturi patologice, fiecare corespunzând unei anumite mutații genetice. La fel se întâmplă și în cazul cancerului pulmonar fără celule mici, care poate fi caracterizat de șapte mutații diferite sau translocații cromozomiale.

De la “evidence based medicine” la “value based medicine”

Anii care urmează vor consemna translația de la prescripție la prevenție, de la pacientul mediu la pacientul individual, de la abordarea reducționistă a dezvoltării medicamentelor la o abordare care privește boala în ansamblu, nu doar un fragment, de la sistemul centrat pe medic la sistemul centrat pe pacient. Și, nu în ultimul rând, de la “evidence based medicine” la “value based medicine”.

Post a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *