Pages Menu
TwitterRssFacebook
Blog Marius Geanta
Categories Menu

15 Jul 2016

Hepatita C: tratamentul interferon-free, rezultate mai bune la pacienții români. Statul român, aceeași indiferență

Hepatita C: tratamentul interferon-free, rezultate mai bune la pacienții români. Statul român, aceeași indiferență

 

Aproape 4.000 de români infectați cu virusul hepatitic C și cu ciroză hepatică nedecompensată (stadiul F4, scor Child-Pugh A) au început (și unii chiar au încheiat) tratamentul modern, fără interferon, în baza accesului determinat de încheierea contractului cost-volum cu compania Abbvie, producătoare medicamentului, din toamna anului trecut.

Primele rezultate privitoare la eficacitate, anunțate recent de medicii specialiști din București și din Timișoara, arată un succes terapeutic mai mare decât cel așteptat conform studiilor clinice realizate cu acele medicamente. În general, în viața reală, răspunsul la un medicament tinde să se plaseze sub indicatorii din studiile clinice care duc la punerea pe piață a respectivei terapii, tocmai pentru că.

În România, conform primelor date științifice, peste 95% dintre pacienții români cu stadiul F4 de boală și status bun de performanță tratați interferon-free au devenit vindecați din punct de vedere virusologic, la 3 luni de tratament. Suntem, prin aceste cifre, în topul european al eficacității tratamentului fără interferon pentru hepatita C.

La nivelul CNAS, se discută în acest moment, pe baza aceleiași metodologii privitoare la contractele cost-volum, despre accesul pacienților cu stadiu F4 de boală, dar cu scor de performanță alterat (Child-Pugh B și C) la un alt tratament interferon-free, produs de compania Gilead (și adus în România de un distribuitor). Astfel, dacă aceste negocieri se vor încheia cu succes, se vor mai adăuga probabil câteva sute de pacienți celor tratați cu terapii moderne, fără interferon.

Dar ce se va întâmpla cu marea masă a pacienților cu hepatita C, cei cu stadii de fibroză F1-F3? Pe scurt: nimeni nu știe, deși ar fi trebuit.

Deși termenul era 9 iunie, autoritățile nu au inițiat încă procedura fie pentru renegocierea contractului cost-volum existent, fie pentru negocierea unui nou contract, pentru medicamentele interferon-free. De altfel, situația este valabilă și pentru celelalte contracte cost-volum, încheiate pentru medicamentele pentru cancerul de prostată, cancerul pulmonar sau melanom malign. De asemenea, aceeași situația se aplică și pentru alte medicamente inovatoare care ar putea face obiectul unor contracte cost-volum.

Conform reglementărilor în vigoare, autoritățile ar fi trebuit deja de mai bine de o lună să inițieze noul proces de negociere, în condițiile în care sunt necesare 3 luni pentru derularea tuturor etapelor necesare. Asta, în condițiile în care s-ar păstra actuala metodologie și, în sens mai larg, aceeași gândire strategică privitoare la accesul pacienților români la inovație.

Nu doar că este nepermis întârziat, dar procesul de negociere pentru contractele cost-volum este opac și complet lipsit de predictibilitate. Nu doar că pacienții nu știu la ce să se aștepte, dar nimeni din sistem nu poate spune cu precizie care este calendarul, orizontul de așteptare. Ce se va întâmpla începând din toamnă, pentru pacienții cu hepatita C sau cu cancer?

Cu toate că avem aceste rezultate terapeutice excepționale, în viața reală, la care se adaugă înmulțirea soluțiilor potențiale pentru pacienții cu hepatita C, Statul român întârzie nepermis, ca și anul trecut, găsirea soluției de acces la tratamentul interferon-free.

Știința și-a făcut treaba. Din nou, nu putem spune același lucru despre Statul român.

Post a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *