Pages Menu
TwitterRssFacebook
Blog Marius Geanta
Categories Menu

11 Mar 2015

Dacă Louis Vuitton ar produce medicamente inovatoare

Dacă Louis Vuitton ar produce medicamente inovatoare

 

Haideți, pentru început, să privim imaginea de mai jos. Este din Paris, dar situația se întâlnește frecvent la majoritatea magazinelor Louis Vuitton din toată lumea.

Louis Vuitton

O coadă în fața unui magazin, cu vreo sută de fițoși în stare să dea câteva mii de euro pe o geantă LV. Și să-și mai aștepte și rândul pentru a intra în magazin, de parcă nu ar fi de ajuns căruța de bani pe care o vor lăsa înauntru.

Recunosc paternitatea acestor gânduri, după cum recunosc și întrebarea care m-a urmărit câteva zile: de ce? Interogația specifică vârstei de 3-4 ani are un răspuns pe măsură: pentru că la ușă stătea un agent de pază care-ți permitea să intri doar la ieșirea altei persoane.

Astfel, înăuntru era un număr redus de oameni, care știau scopul și durata vizitei, și aveau șansa să savureze experiența LV într-o atmosferă în care dominau respectul, grija și atașamentul pentru un brand.

O geantă LV costă câteva mii de euro și atrage alte mii de priviri. Chestiune de buget, de gust, de alegere individuală.

Dar nu asta este tema. Ci modalitatea în care cu toții, de la producător la consumatorul final, se raportează la un produs cu o valoare materială și simbolică atât de importantă.

Un medicament inovator are potențialul de a salva vieți; în același timp o geantă poate salva aparențele la o cină plată în oraș. Asemănarea ține într-un singur punct: prețul. Unele medicamente, ca și unele genți de firmă, au costuri de mii de euro.

Numai că, spre deosebire de comunitatea Louis Vuitton, în lumea medicală nu știm aproape deloc cum să ne purtăm cu acestă operă de artă, medicamentul inovator, care poate da viza de trecere a graniței dintre moarte și viață, dintre suferința profundă și starea de bine.

Uităm că, pentru a ajunge la omul bolnav, drumul medicamentului inovator este lung (15 ani), scump (1-2 miliarde de dolari) și nu întotdeauna pavat cu cele mai bune intenții (stabilirea prețului, accesul la tratament, lista medicamentelor compensate, riscul contrafacerii).

Tot acest efort al inteligenței umane strânse într-o pilulă ar trebui să beneficieze de mai multă atenție.

Din partea medicilor, pentru a prescrie tratamentul potrivit, pentru pacientul potrivit, la momentul potrivit. Din partea pacienților, pentru a urma prescripția, raportând efectele adverse (dacă există) și rezultatele clinice. Din partea autorităților, care ar trebui să facă diferența între plusvaloare și nonvaloare.

Dacă Louis Vouiton ar produce medicamente inovatoare, ar reapărea cozile la farmacii.

Din respect, nu din disperare, ca la noi.

coada farmacie

1 Comment

  1. Domnule Doctor,

    Am vazut ca ati scris cateva articole despre medicamente… As dori sa fac unele precizari, deoarece multe erori sunt cuprinse in articolele respective, ca sa nu mai vorbim de cel de mai sus, caruia ii fac strict referire, si in care comparatia cu Louis Vuitton atenteaza la ideea de decenta jurnalistica… Desi “nu asta e tema”, ati scris dvs… Chiar ca nu e!

    1. In primul rand ce inseamna medicament generic, caci despre astea vorbiti: http://en.wikipedia.org/wiki/Generic_drug :…” a drug product that is comparable to a brand/reference listed drug product in dosage form, strength, quality and performance characteristics, and intended use.” It has also been defined as a term referring to any drug marketed under its chemical name without advertising”.
    2. Apoi, ce inseamna “contrafacut” – ati utilizat acest cuvant raportat la medicamente: “CONTRAFÁCE, contrafác, vb. III. Tranz. A reproduce un document, un obiect, un preparat original în scop fraudulos, dându-l drept autentic; a FALSIFICA. – Contra1- + face (după fr. contrefaire).” – Dictionarul roman.
    3. In America, “Generic drugs marketed without brand names are generally less expensive than brand-name drugs, even though they are chemically identical to brand-name drugs and meet the same standards of the FDA (US Food and Drug Administration) for safety, purity and effectiveness. Generic drugs can be legally produced in the US if a patent has expired, or for drugs which have never been patented. The expiration of a patent removes the MONOPOLY of the patent holder on drug sales licensing” – conform: http://www.medicinenet.com.
    Domnule Doctor, sa inteleg ca nu totdeauna capitalismul e bun? Ci doar cand convine? (the expiration of the patent removes the MONOPOLY!!! … )

    4. The FDA (Food and Drug administration) has strict regulations for approving generic drugs. They must contain the same active core ingredients as those in patented drugs. Ori de pe Wikipedia: “A generic drug must contain the same active ingredients as the original formulation” – “Having more generic-drug options means more cost-savings to consumers, as generic drugs cost about 30 percent to 80 percent less than brand name drugs.”
    5. In America, medicul prescrie initial medicamentul generic unui pacient si il va prescrie cel aflat sub patent doar daca acesta nu are generic echivalent. Pacientul are dreptul sa ceara medicamenul care este produs de firma care l-a descoperit, dar va plati costul suplimentar al medicamentului. Mai mult, cele mai multe tipuri de asigurari medicale recomanda folosirea medicamentelor generice si nu deconteaza costul medicamentului “de firma”.
    6. Va dau spre exemplificare lanturi de magazine care au la vanzare medicamente generice, echivalente celor aflate sub patent la un moment dat:

    https://www.kroger.com/topic/save-on-generic-prescriptions
    http://www.walmart.com/cp/1078664
    http://www.cvs.com/help/help_subtopic_details.jsp?subtopicName=Generic+Equivalents&topicid=400031

    Etcetera! FIECARE farmacie ofera posibilitatea de a alege intre medicamentul generic (care in general costa 4 dolari) si cel echivalent aflat la un moment dat sub patent.

    7. Asa incat cei care isi permit Louis Vuitton sa isi cumpere! Cei care nu isi permit, ca de altfel si multi romani, care dintr-un motiv sau altul nu au banii necesari pentru a avea medicamente de tip “Louis Vuitton”, au nevoie sa aiba acces la medicatie avand costuri convenabile care sa le permita o sanatate ce poate fi mentinuta cu preturi reduse. Romanii trebuie sa aiba acces la medicatie, d-le doctor, si nu sa sufere fara a avea posibilitatea de a folosi medicamente generice care fac exact acelasi lucru ca si cele de firma!
    8. Ma intreb doar atat – isi amintesc doctorii din Romania de urmatoarea fraza de mai jos?
    “Atât cât mă ajută forțele și rațiunea, prescripțiunile mele să fie făcute numai spre folosul și buna stare a bolnavilor, să-i feresc de orice daună sau violență.”
    Sau… Primum non nocere…

    PS: Si DA, Louis Vuitton este overpriced, exact ca si medicamentele la care va referiti!

Post a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *