Pages Menu
TwitterRssFacebook
Blog Marius Geanta
Categories Menu

25 Feb 2012

Congresul European de Urologie 2012: sanatatea barbatului, nu doar pasiunile sale, se afla deja in era hi-tech

In aceste zile, are loc la Paris Congresul European de Urologie, la care participa cei mai importanti specialisti europeani, dar nu numai, din domeniul bolilor urologice. Cateva concluzii, rezultate din evenimentul de presa organizat astazi si la care revista Hipocrate a fost singura entitate media din Romania reprezentata.
1. “Prostate MRI. Yes, we scan”. Nu este fictiune, ci sunt fapte care arata ca examenul bioptic ghidat prin rezonanta magnetica este cel mai sensibil si mai specific test in cancerul de prostata. Peste examentul ghidat ultrasonografic. Ghidul de practica a fost publicat in urma cu o saptamana, la el lucrand 40 de specialisti europeni in domeniul cancerului prostatic. Sectiunile multiple care ofera informatia anatomica, dublate de informatiile functionale, fac din examenul RMN o solutie redutabila: da informatii despre gradul de agresivitate al tumorii, separa formele grave de cele intermediare, dar desigur nu trebuie sa fie folosit pe scara larga, ci conform ghidului. Aspect important: specialistul in imagistica trebuie sa fie bine educat pentru realizarea examenului RMN. “Avem o masina performanta, dar si soferul trebuie sa fie calificat pentru a o conduce”.

 

 

2. Frumusetea medicinei sta in faptul ca totul se schimba intr-un interval de numai cativa ani. Chirurgia minim invaziva in domeniul urologic plaseaza medicina in epoca hi-tech. Cum va suna un drive-test cu robotul DaVinci? Este o realitate in zona de expozitie, la standul firmei care il produce. Sau o operatie de realizata prin tehnica NOTES (chirurgia orificiilor naturale) – de exemplu excizia apendicului prin vagin sau prin stomac? Nu va trece mult timp pana cand robotii chirurgicali vor putea oferi posibilitatea unei navigari ghidate anatomic intraoperator, pe principiul GPS-ului pe care il folosim in autoturisme pentru a gasi cele mai bune cai de a ajunge la o adresa. Apoi, prin tehnici imagistice, se poate realiza o reconstructie nu doar a organului, ci si a patului vascular din zona in care se va interveni chirurgical, oferind chirurgului siguranta si pacientului un risc scazut. Viitorul este deja aici, chirurgia de astazi este deja diferita de ce stiam, iar progresia, geometrica.

 

3. Doua sarituri mici pe calcaiul stang, trei pe dreptul, o contractie a intregului organism si o intrebare persistenta: unde o fi toaleta aia?! Daca esti barbat (cu sau fara aportul unei sticle de bere fara alcool 🙂 ), trebuie sa fi trait macar odata senzatia asta. Daca ai insa ghinionul de a avea o vezica urinara hiperactiva, povestea de mai sus se repeta zilnic. Si de mai multe ori pe zi. Atatea aspecte ale vietii se schimba: nu poti avea un program de lucru sau de relaxare predictibil, iti limitezi iesirile de teama ca in locul respectiv nu e atat de simplu accesul la toaleta, nu poti duce la capat o actiune fara intreruperi dese. Stressul psihic este parte din viata zilnica! Tabloul se poate imbunatati spectaculos in perioada urmatoare, dupa ce la EAU 2012 s-au prezentat date despre rolul toxinei botulinice. Un produs din familia numita generic-comercial Botox, care a adus tineretea pe chipul a milioane de femei din intreaga lume, pare a limita la barbati un lucru aflat mai aproape de baza piramidei nevoilor: simptomatologia legata de vezica urinara hiperactiva.

 

4. Abirateron, denosumab si alpharadin (ultimul, un radionuclid) se afla printre moleculele care vor aduce speranta pentru pacientii cu cancer de prostata in stadii avansate, cu metastaze osoase, ganglionare, etc. Exista potentialul ca, odata cu intrarea in practica a acestor medicamente, cancerul de prostata cu metastaze sa devina “dintr-o boala cu prognostic sever, o boala cronica, asa cum s-a intamplat si cu HIV-SIDA, de exemplu, cu ani in urma”, dupa cum a punctat domnul profesor Abrahamsson, secretarul general al Asociatiei Europene de Urologie.

 

 

Post a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *