Pages Menu
TwitterRssFacebook
Blog Marius Geanta
Categories Menu

27 Jul 2016

Comisia Europeană: Dr. Ruxandra Drăghia-Akli a fost numită director general adjunct al Direcției Generale pentru Cercetare și Inovare

Comisia Europeană: Dr. Ruxandra Drăghia-Akli a fost numită director general adjunct al Direcției Generale pentru Cercetare și Inovare

 

Doamna dr. Ruxandra Draghia-Akli a fost numită director general adjunct al Direcției Generale pentru Cercetare și Inovare (DG RTD) din cadrul Comisiei Europene, funcție pe care o va prelua această începând cu data de 1 septembrie 2016. Doamna dr. Draghia-Akli este unul dintre cei 4 noi directori generali adjuncți, alături de dna Charlina Vitcheva – Centrul Comun de Cercetare (DG JRC), dl Mario Campolargo – Direcția Generală Informatică (DG DIGIT) și dl Carlos Alegria – Direcția Generală Interpretare (SCIC).

Doamna dr. Ruxandra Draghia-Akli s-a alăturat Comisiei Europene în 2009, în cadrul Direcției Generale pentru Cercetare și Inovare, ocupând în prezent poziția de director în Direcția Sănătate din cadrul DG RTD, unde conduce o echipă de 150 de oameni și administrează un buget de 1,3 miliarde de euro. Anterior activității din Comisia Europeană, doamna Drăghia-Akli a desfășurat, timp de aproape 20 de ani, o activitate de medic și cercetător în România, Franța și SUA, făcând parte din echipa care a realizat prima terapie genică aprobată vreodată la nivel mondial. Povestea face parte și din volumul “100 de fețe ale inovației”, lansat recent.

Într-un interviu din urmă cu 5 ani, pentru revista Hipocrate, doamna dr. Ruxandra Drăghia-Akli a vorbit, printre altele, despre începuturile sale la Comisia Europeană, despre prioritățile mandatului său de director în Direcția Sănătate din cadrul DG RTD, dar și despre managementul carierei și locul unde se vedea lucrând, peste o perioadă de timp. Un fragment, mai jos, ca o lecție de viață:

“Aş putea spune că recrutarea de către Comisia Europeană a fost o întâmplare. Sora mea lucra pentru instituţiile europene şi ea a fost cea care mi-a trimis anunţul cu acest post, atunci când a fost publicat, spunându-mi: „Cred că ai fi perfectă pentru această poziţie”. Venind dinspre o mică întreprindere şi dinspre partea foarte inovativă, antreprenorială, pare câteodată şi de la distanţă deosebit să intri în partea de administrare a programelor. Dar nu este aşa deosebit, pentru că şi înainte, fiind vicepreşedintele pentru cercetare al companiei, aveam multe responsabilităţi şi acţiuni în zona managementului de proiect, a managementului de personal, a managementului granturilor. Seamănă foarte mult cu ceea ce făceam anterior, desigur dacă vrei să menţii un înalt nivel calitativ şi să păstrezi legătura cu comunitatea ştiinţifică. Dacă vrei numai să muţi hârtii, e diferit şi nu e cazul meu.

Dacă ar fi să mă gândesc ce voi face pe viitor, pe plan personal este foarte greu de spus – cred că aş dori să fiu aici, la Comisia Europeană, atâta timp cât mă simt utilă şi cât cred că pot să aduc o contribuţie pozitivă prin ceea ce fac. Am fost recent la evenimentul care a marcat terminarea facultăţii de către fata mea. Preşedintele universităţii a ţinut un scurt speech, în care a spus un lucru extraordinar: trebuie să ne gândim că studenţii care termină acum universitatea au speranţa de viaţă de cel puţin încă 60-70 de ani; asta înseamnă că terminarea facultăţii este doar un prim moment în evoluţie, având timp să îşi schimbe cariera de 4-5-6 ori. Nu te poţi gândi că vei avea aceeaşi carieră timp de 60 de ani, trebuie să fii gata să înveţi tot timpul ceva nou şi să schimbi. Cred că este un lucru care se aplică întotdeauna la noi toţi. Dacă mă veţi întreba cei voi face în viitor, aş răspunde că voi încerca să învăţ cât mai mult cu putinţă, să evoluez şi să am posibilitatea să schimb cariera atunci când simt că o contribuţie pe care o aduc într-un loc nu mai poate fi la nivelul dorit de mine.

Pe de altă parte, ce aş dori să văd făcut în poziţia în care sunt acum? În acest moment, dezvoltăm câteva iniţiative extraordinare, care leagă cercetarea de bază cu inovarea, un proces care să favorizeze intrarea cât mai multor elemente inovative venind din cercetarea de bază în arsenalul terapeutic curent, în beneficiul bolnavilor. Trebuie să aducem cât mai mult din cercetarea de bază în produse pentru pacienţi. De asemenea, un lucru foarte important la care lucrăm este reducerea inegalităţilor în domeniul sănătăţii. Din acestă poziţie se vede foarte clar că nu toată lumea beneficiază în aceeaşi măsură de avansurile ştiinţei. În unele ţări, introducerea vaccinării anti-HPV va duce la eradicarea cancerului de col uterin, dar acest vaccin nu este disponibil pentru toată lumea. Ca o concluzie a mandatului meu: mult mai multe idei inovative de a ajunge la pacienţi. Şi de a ajunge la toţi pacienţii.

Dr. Ruxandra Drăghia Akli

Dr. Ruxandra Drăghia Akli

Post a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *