Pages Menu
TwitterRssFacebook
Blog Marius Geanta
Categories Menu

22 Nov 2016

Biotehnologie și medicamente biologice: trebuie să ascultăm vocea experților*

Biotehnologie și medicamente biologice: trebuie să ascultăm vocea experților*

Opinia societăților profesionale este esențială pentru configurarea sistemului de sănătate, cu atât mai mult în domeniul biotehnologiei și al medicamentelor biologice, pornind de la bazele medicale, științifice, de la ceea ce are nevoie pacientul, și nu de la guvernanța financiară.

În România, medicul are dreptul de a decide ceea ce este cel mai bine pentru pacient – un drept pe care medicii din alte țări din Europa încep să-l piardă, în special pe fondul creșterii presiunii financiare din sistemele de sănătate.

Problema finanțării este mereu actuală și în România și este puțin probabil ca tema finanțării să iasă din discursul public în perioada următoare. Inovația vine în sănătate cu costuri mai mari decât cele cu care ne-am obișnuit, dar și cu beneficii majore pentru pacient, pentru familie, pentru societate și pentru economie.

Cu toții suntem conștienți de aceste aspecte și cu toții trebuie să lucrăm pentru a asigura accesul optim, bazat pe dovezi, la inovație.

Nu doar industria farmaceutică este cea care solicită creșterea accesului la inovație, ci pacienții sunt din ce în ce mai bine informați și educați și solicită teste diagnostice, medicamente noi, în condiții de siguranță și de eficacitate.

În lipsa accesului la știința, serviciile și produsele momentului, actul medical nu-și poate atinge potențialul maxim, iar munca pe care o depun medicii își pierde din valoare.

Fiecare stat membru al UE are propria politica în privința sănătății – o oportunitate pe care în alte domenii nu o avem și o șansă pentru profesioniști de a contribui direct la configurarea mediului.

Viteza cu care se schimbă conceptele, cu care apar noțiuni noi, cu care apar medicamente noi este din ce în ce mai mare. De aceea, avem nevoie de o înțelegere comună și continuă asupra domeniilor inovatoare, precum domeniului în continuă expansiune al biotehnologiei, al medicamentelor biologice originale și biosimilare.

Putem menține, consolida și rafina în România bunele practici în materie de biologice. Fiind un domeniu atât de nou, avem șansa unui pionierat, putem prin munca noastră să punem România pe harta europeană, într-o lumină favorabilă.

Este important să reținem dreptul medicului de a prescrie și dreptul pacientului de a primi tratamentul potrivit, la momentul potrivit, de prima dată.

Este important, de asemenea, ca societățile profesionale să contribuie la această dezbatere, de pe poziția de experți. Avem nevoie, în spațiul public, mai mult ca oricând, să se audă vocea experților.

intalnire-experti-medicamente-biologice-noiembrie-2016

_____

*Câteva gânduri, care au urmat întâlnirii de înalt nivel care a fost organizată, sub auspiciile UMF “Carol Davila”, de Local American Working Group, în parteneriat cu Centrul pentru Inovație în Medicină. A fost una dintre acele zile la capătul căreia ai senzația că ai făcut ceva cu adevărat util, iar ceea ce este cel mai bun de-abia a apărut la linia orizontului.

Post a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *