Pages Menu
TwitterRssFacebook
Blog Marius Geanta
Categories Menu

1 Jun 2015

ASCO 2015: inovație, numele tău este TAPUR

ASCO 2015: inovație, numele tău este TAPUR

 

Dacă inovația ar avea un sinonim aproape perfect, acesta ar fi TAPUR. Acronimul de la Targeted Agent and Profiling Utilization Registry, primul studiu clinic din istoria ASCO.

TAPUR va permite accesul pacienților cu cancer avansat și cu un anumit profil mutațional la tratamente care sunt aprobate pentru cancerele din alte localizări și care au respectivul profil molecular.

Sunt peste 30 de medicamente aprobate în oncologie și care au ținte genomice (medicamente țintite, parte din medicina de precizie). În acest moment, administrarea acestor medicamente, pe baza datelor genomice, se face off-label, nefiind decontate de către asiguratori.

TAPUR își propune atât accesul pacienților la tratamentele țintite, cât și colectarea datelor din viața reală, evaluând răspunsul terapeutic al pacienților la aceste medicamente, fără a mai parcurge calea clasică, lungă și costisitoare, a studiilor clinice. Astfel, se poate scurta foarte mult drumul către aprobarea finală a medicamentelor, dar nu pe baza stadializării TNM, ci a clasificării moleculare.

“Vor fi evaluate atât eficacitatea, cât și profilul de siguranță al medicamentelor”, a explicat profesorul Peter P. Yu, președintele ASCO, într-o conferință de presă.

Cum va funcționa TAPUR:

  • ASCO va asigura background-ul științific al studiului și va avea în grijă aspectele operaționale, urmărind implicarea cât mai multor centre și, implicit, și educarea medicilor oncologi în privința înțelegerii interpretării testelor genomice. Din comitetele studiului vor face parte medici oncologi, specialiști în medicină genomică, statisticieni și reprezentanți ai pacienților
  • Vor participa pacienți cu tumori solide, dar și cu mielom multiplu, limfom non-Hodgkin pentru care fie nu există alternative terapeutice, fie soluțiile existente au eșuat. După acordul Comitetului ASCO, pacientul va primi gratuit tratamentul
  • La studiu participă 5 companii farmaceutice (AstraZeneca, BMS, Eli Lilly, Genentech, Pfizer) care vor pune la dispoziție gratuit medicamentele țintite. “Cel puțin 13 medicamente care au ca target mai mult de 15 variante genomice vor fi disponibile în studiu”, a explicat profesorul Peter P. Yu.
  • Pentru început, studiul se va derula la Michigan Cancer Research Consortium, Cancer Research Consortium of West Michigan și Carolinas Healthcare System, urmând a se extinde la nivelul național în SUA
  • În paralel, un studiu cu un protocol asemănător se va derula în Olanda, la Centrul pentru Tratamentul Personalizat al Cancerului, între cele două entități urmând a se schimba date despre experiențele acumulate
  • Alte două companii de tehnologie vor fi implicate: Synapse (prin Synapse Precision Medicine Platform) și Illumina.

Post a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *