Pages Menu
TwitterRssFacebook
Blog Marius Geanta
Categories Menu

13 Aug 2015

Afacerea obezitatea: miracolul “gastric sleeve” care durează un an

Afacerea obezitatea: miracolul “gastric sleeve” care durează un an

 

Ieri am vorbit puțin despre modul în care, în numele unei mai bune înțelegeri a obezității, Coca-Cola a ieșit la shopping, cumpărând știință la PET, inclusiv în România

Sezonul superofertelor continuă astăzi cu o altă verigă din lațul marii afaceri reprezentate de obezitate: intervențiile laparoscopice de micșorare a stomacului (gastric sleeve).

Promisiunea absolută

Clinicile private din România se întrec în oferte de nerefuzat pentru persoanele cu probleme de greutate: pentru mai mult de 15.000 de lei, poți “să pierzi până la 100% din excesul ponderal” și să “te bucuri de ameliorarea imediată, până la vindecare, a afecțiunilor asociate obezității: diabetul zaharat tip 2, hipertensiunea arterială, dislipidemia, steatoza hepatică, dispneea, apnee de somn, suferințe osteo-articulare, insuficiența venoasă cronică, insuficiența hormonală ovariană”.

Citatul este exact și provine de pe site-ul unui spital privat specializat pe astfel de intervenții. Acest gen de promisiune de regăsește pe aproape toate site-urile clinicilor românești care oferă serviciul “gastric sleeve”, singura diferență fiind costul: de la 15.600 la aproape 25.000 de lei pentru intervenție. Există și o ofertă: numai 22.750 lei, până la 31 august, dacă ești asigurat CAS și ai bilet de trimitere, semn că o parte a costului acestor intervenții este suportat din bugetul CNAS .

Marketing pe bani publici, ce-ți poți dori mai mult ca manager al unei entități private?

Miracol cu termen de garanție redus

În medicină, limita dintre promovare și ticăloșie este invizibilă pentru omul obișnuit, care vine la medic adesea în căutarea unui miracol. Și ce poate fi mai miraculos, dacă mă pot exprima astfel, decât să scapi de zeci de kilograme printr-o intervenție “care durează o oră, nu lasă cicatrici și prezintă dureri post-operatorii reduse”?

În cabinetele medicilor care propun aceste soluții miraculoase probabil că nu se află (sau, dacă există, gravitatea este și mai mare!) o ediție recentă din prestigioasa publicație JAMA Surgery, care demontează mitul efectelor benefice pe termen mediu și lung ale intervențiilor “gastric sleeve”. Articolul se găsește aici, iar concluziile sunt măcar un îndemn la cumpătare:

  • procentul celor care au pierdut kilogramele în exces a scăzut de la 77% (la 1 an) la numai 56% (după 5 ani)
  • diabetul zaharat de tip 2 s-a rezolvat parțial sau complet la 93% dintre pacienții eligibili (la 1 an), dar procentul a scăzut la 80% după 5 ani 
  • hipertensiunea arterială s-a rezolvat parțial sau complet la 78% dintre pacienți după 1 an de la intervenție, dar procentul este de numai 55% după 5 ani

Cu aceste date în față, autorii studiului au concluzionat că efectele favorabile ale “gastric sleeve” nu sunt sustenabile în timp. Aceste date trebuie luate în considerare atunci când trebuie aleasă cea mai potrivită procedură pentru un pacient.

Ce ar trebui să înțelegem

Să nu confundăm metoda “gastric sleeve” cu activitățile de promovare a afacerilor care se bazează (și) pe “gastric sleeve”. Metoda esre supusă continuu evaluărilor științifice, după cum arată și articolul din Jama Surgery, în timp ce activitățile promoționale vizează maximizarea profitului prin creșterea adresabilității către spitalul sau clinica respectivă. Avem nevoie de mai multă etică în promovarea medicală – iată o temă pentru viitoare articole pe acest blog.

Datele prezentate de Jama Surgery nu invalidează metoda chirurgicală în sine, ci atacă frontal problema vânzării unei iluzii și, mai grav, inconsistența sistemului de management al pacientului supraponderal și obez.

Problema obezității nu începe la ușa blocului operator, ci la ușa sălii de clasă, în grădiniță sau cel târziu la școala primară. Sala de clasă este locul unde obezitatea poate fi adresată cu rezultate sustenabile nu doar la 5 ani, ci uneori pentru întreaga viață, cu costuri evident mai mici. Dar pe cine interesează cu adevărat?

Pe de altă parte, este utopic să credem că obezitatea se poate rezolva cu o simplă intervenție chirurgicală și cu câteva recomandări despre schimbarea stilului de viață, fără o monitorizare precisă și continuă a parametrilor acestei schimbări. Dar aici deja intrăm în alt domeniu, al medicinei participative, în care pacientul are și alt rol decât acela de a vâna pe net oferte miraculoase și de a plăti sume exagerat de mari pentru un miracol care expiră într-un an.

 

Post a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *