Pages Menu
TwitterRssFacebook
Blog Marius Geanta
Categories Menu

7 Jan 2015

16 ani pentru o idee: nintedanib

16 ani pentru o idee: nintedanib

 

Pe scaunul din spate al autobuzului care înaintează cu greu prin traficul de sărbători al Vienei, un domn captează cu ușurință atenția tuturor. Discută despre copilăria petrecută în Germania, despre consacrarea profesională deplină din capitala Austriei, dar și despre excursiile făcute împreună cu familia sa, desprinse parcă din cărțile lui Jules Verne. Fascinant.

Frank Hillberg, pe numele său, ar fi avut probabil același succes la public și dacă ar fi urmat o altă carieră. Dar a ales cercetarea fundamentală, pentru beneficiul întregii umanități. Și nu sunt deloc vorbe mari. Frank este mintea sclipitoare care a creat molecula cu numele de cod BIBF 1120, botezată nintedanib pe măsură ce studiile avansau și indicau speranța pentru pacienții cu cancer pulmonar în forme avansate și la care nu existau alte soluții de tratament.

BIBF1120_Vargatef_Nintedanib

Pentru acești oameni, până acum, ceasul biologic bătea mai repede decât ceasul de pe fațada exterioară a Stephansdome, către un final inexorabil. Cercetarea medicală a avansat greu pentru acești oameni (linia a doua de tratament în cancerul pulmonar NSCLC, fără mutații): în anul 2000 s-a descoperit primul chimioterapic eficient (docetaxel), în 2004 s-a adăugat pemetrexed, iar în 2005 în arsenalul terapeutic a intrat și primul medicament biologic (erlotinib).

De 9 ani, nicio altă descoperire, nicio altă inovație, nicio altă speranță pentru linia a doua de tratament a cancerului pulmonar NSCLC, fără mutații. Și să reținem că peste jumătate dintre pacienți ajungeau, până acum, în situația de a nu mai avea nicio altă variantă de tratament. Și vorbim despre pacienți într-o stare fizică precară, puternic marcați de lupta cu cancerul. Doar 1 din 3 pacienți reușea să treacă pragul de 5 ani de supraviețuire.

Cancerul (pulmonar sau de orice alt tip) nu are weekend-uri libere, nu pleacă în vacanța de vară și nici nu ia o pauză pentru o cană de vin fiert în Târgul de Craciun de la Viena. Cancerul are program deschis non-stop, lucrează într-o turație amețitoare și ne pune în situația de a fi mai degrabă reactivi decât proactivi în a-l stopa. 

frank hilberg nintedanib

În 1998, Frank Hillberg, omul cu poveștile de Jules Vernes din spatele autocarului, începea una dintre sutele de experiențe personale în lupta cu cancerul: BIBF 1120. În laboratorul său de la Institutul de Patologie Moleculară, “locul unde îți urmezi curiozitatea științifică”, Frank era convins că “inovația vine din cercetarea fundamentală”. A avut nevoie de 16 ani pentru a se convinge de valoarea unei idei: nintedanib pentru linia a doua de tratament în cancerul pulmonar NSCLC, fără mutații.

Timpul unui cercetător curge altfel decât al nostru, asta e clar. Inițial, procesul de dezvoltare a unui medicament are ceva din predictibilitatea unei extrageri loto 6 din 49. Se aleg mai multe molecule dintr-o librărie imensă și încep primele teste de laborator. Până la produsul finit, sunt enorm de multe etape, iar cercetătorul și echipa sa fac de n+1 ori o călătorie nu în jurul Pământului, ci în jurul celulei canceroase. Pentru a descoperi toate secretele inhibitorilor tirozin-kinazici.

Ce nume complicat, nu-i așa?, pentru  un grănicer aflat pe linia îngustă dintre viață și moarte.

Post a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *